چگونه برای مقاله ی ISI یک موضوع مناسب انتخاب کنیم؟
انتخاب موضوع مقاله ی ISI مانند پرتاب موشک است. شروع بسیار سخت است. یک موشک به هنگام بلند شدن از زمین بیشترین انرژی را صرف میکند. شروع نوشتن یک مقاله انرژی ذهنی زیادی میخواهد. اولین مقاله ی ISI سختترین مقاله است. شما در ایدههایتان غرق شدهاید، یا شاید در تاریکی ذهنتان دنبال یک ایده ی مقاله میگردید. یک ایده ی خوب تبدیل میشود به یک مقالهی خوب. شاید یک مقالهی خوب بتواند همهی زندگی شما را متحول کند.
ذهن یک پژوهشگر چگونه باید باشد؟
کهکشان علم وسیع است؛ اما این کهکشان بزرگ به تغییرات بسیار کوچک نیاز دارد. باید تا میتوانید جز نگر باشید. کوچکترین عناصر را در این کهکشان علم ببینید. نیازی نیست مانند دانشمندان گذشته نظرات بنیادین بدهید و انقلاب علمی بهپا کنید. اگرچه یک انقلاب علمی خود میتواند با یک تغییر کوچک در خانهی شما روی میز کار شما شروع شود. موضوع یک مقاله ی ISI یا هر مقاله ی ژورنالی دیگر باید ده ویژگی کلیدی داشتهباشد:

ده نکته ی کلیدی برای انتخاب موضوع مقاله ی ISI
۱- در مقاله نویسی بین رشتهای کار کنید.
تکبعدی نباشید. از دریچهی یک علم محتویات علوم دیگر را کند و کاو کنید. برای مثال از آناتومی در روانشناسی استفاده کنید. رابطهی قطر استخوان فیبولا را با نمرهی هوش بررسی کنید. ارتباط رفتارشناسی را با علت چاقی در علوم تغذیه بررسی کنید.
۲- مقاله ی ISI تیزبینی و جزئینگری شما را میطلبد.
نگاه میکروسکوپی داشتهباشید. اصلاً کلنگر نباشید. عنوان یک مقالهی ژورنالی نباید مانند برنامههای علمی تلویزیون یا کتاب های دانشگاهی کلی باشد. جزئیات هر چه کماهمیتتر جلوه کند بهتر است چون کمتر کسی به آن پرداختهاست و میتواند حاوی دادههای جدیدی باشد. به جزئیات به طور مفصل بپردازید. یادتان باشد که فقط کمتجربهها موضوعات گسترده انتخاب میکنند.
۳- بهترین موضوع مقاله برای شما همانی است که شب و روز به آن فکر میکنید.
عطش علمی شما، کنجکاوی سیریناپذیر شما و ذهن درگیر شما یک گنج است. حتماً خط علاقهی خود را دنبال کنید. اگر به موضوع مقاله ی ISI علاقه نداشته باشید چگونه میتوانید به سختیهای کار پژوهشی غلبه کنید. ترکیب علاقهی شما، تجربیات شخصی شما و کمی تلاش یک مقاله ی ISI بینظیر خلق میکند.
برای مثال من یک ورزشکار هوازی هستم و دنبال راهی برای غنی کردن تغذیه برای ورزش هوازی خودم هستم. این موضوع دغدغهی ذهنی من شده و در همین وبسایت مطالبی را مرتبط با آن منتشر کردم.
۴- دریچهای نو به دنیا باز کنید.
محتوای خام مقاله تان را با ابتکار خود پخته کنید. هرگز موضوع تکراری برای یک مقاله ی ISI انتخاب نکنید. به سراغ موضوعات تازه و خام بروید. نوآوری به خرج بدهید. تکرار مکررات در مقاله نویسی بیارزش است. پژوهشهای مسألهمدار را انتخاب کنید. به دنبال حل مسألهی جدید باشید. حتی میتوانید به موضوعی تکراری از دریچهای نو نگاه کنید.
۵- مراقب باشید تا مقاله ها حساب بانکی شما را خالی نکنند!
حساب و کتاب جیبتان را داشتهباشید. کار پژوهشی و مقاله نویسی خرج دارد. برخی از کارهای پژوهشی را اصلاً نمیتوانید به تنهایی پیش ببرید و نیاز به اسپانسر دارید. موضوع مقاله ی ISI شما باید مقرونبهصرفه باشد. اگر شرایط مالی شما اجازهی پژوهش را به شما نمیدهد، تسلیم نشوید. به دنبال کمک مالی بگردید. سازمانهای زیادی هستند که حاضرند به شما کمک کنند. با آنها جلسه بگذارید و آنها را متقاعد کنید. موضوع مقاله و ایده ی خود را با آنها در میان بگذارید. اگر ایدهی شما قابل دفاع باشد شانس همکاری خواهید داشت.
۶- آیا موضوع مقاله ی ISI شما پژوهشپذیر است؟
بعید است که بتوانید روی دستگاه عصبی گونهی خاصی از ماهیهای کف اقیانوس اطلس کار کنید، یا مقاله ای راجع به ترکیبات سازندهی کهکشانهای مشاهده نشده منتشر کنید. چون دسترسی به این گونه از ماهیها یا کسب اطلاعات از کهکشانها سخت است. شاید موضوع مقالهی ISI شما عالی باشد، شاید شما یک ایدهی ناب در سر پروراندهاید، اما اگر نتوانید بر روی ایدهی خود پژوهش کنید پس این ایده نمیتواند به مرحلهی عمل برسد و محکوم است به اینکه همچنان یک ایده باقی بماند.
7- ابهام زدایی و شفافیت در مقاله ی ISI امتیاز بالایی دارد.
انتخاب موضوع مقاله ی ISI باید به گونهای باشد که موضوع همهچیز را بگوید. آنقدر دقیق، واضح و شفاف باشد که دانشجویان از رشتههای غیرمرتبط متوجه موضوع کلی آن بشوند. برای مثال موضوع مقاله اصطلاحات و اختصار نداشتهباشد. باید بهخوبی محتوا را معرفی کند. در واقع موضوع اصلی یک مقاله ی ISI یک جملهی خاص است که تمام مقاله را در یک تیتر بگوید. اگر ابهام یا زوایای پنهانی در مسیر شما وجود دارد، نگران نباشید. کم کم جوابها را پیدا میکنید و ابعاد اسرارآمیز پژوهش شما حین مقاله نویسی کشف خواهد شد.
8- همیشه یک کودک کنجکاو باقی بمانید.
شما داور یا قاضی نیستید بلکه پژوهشگرید. پس داوری را کنار بگذارید. از واژهی ثابت شده هرگز استفاده نکنید. حدالامکان موضوع مقاله ی ISI شما سوالی نباشد. اگر سوالی هست سوال بله و خیر نپرسد. موضوع مقاله را از هرگونه قضاوت و پیشداوری هرس کنید. شما در مقابل علم یک کودک کنجکاو هستید که هیچ نمیداند. البته تجربهی شما بسیار با ارزش است اما گاهی اوقات در مقاله نویسی زیاد دانستن و اتکا به دانستههای قبلی خطرناک است.
۹- ادبیات ذهن یک مقاله نویس را یاد بگیرید.
پژوهشگر کوتاه و ساده حرف میزند. اگر ۸ مورد بالا را خوانده باشید شاید با خودتان فکر کنید که برای رعایت همهی این نکات باید یک پاراگراف فقط موضوع مقاله ی ISI را بنویسید؛ اما اشتباه نکنید. ضمن رعایت تمام نکات بالا موضوع مقالهی شما باید کوتاه باشد. کوتاه و ساده بودن یک امتیاز است.
۱۰- موضوع مقاله رویکرد حل مسأله را پیش بگیرد.
آیا شما یک پژوهشگر مردمی هستید یا اینکه در دفترکارتان سرتان گرم خودتان است و از دنیای اطرافتان بیخبرید؟ یک مقالهنویس باید دغدغهی مردمش را داشتهباشد. ببیندید نیاز جامعهی شما چیست؟ مردم به چه چیزی نیاز دارند؟ شما عضوی از جامعهی پردردی هستید و برای اینکه پژوهشگر موفقی باشید باید برای این جامعه مفید باشید. باید بتوانید درد مردمتان را التیام ببخشید. موضوع مقالهی شما باید کاربردی باشد. به نیازها بپردازید.هر نیاز میتواند آغازگر یک مقاله ی ISI باشد. هر نیاز میتواند آغازگر یک پروژهی تحقیقاتی باشد. هر نیاز میتواند آغازگر یک فعالیت تجاری باشد. اگر به درستی نیاز سنجی نکنید ممکن است عمر گرانبهای خودتان را با ایده ها و موضوعات کم فایده هدر بدهید. موضوع مقالهی شما باید بتواند مشکلی را حل کند. رویکرد حل مسأله را پیش بگیرید.
از جرقه ی ذهنی تا انتخاب موضوع مقاله ی ISI
اکنون پس از خواندن این مقاله خود را کجای کهکشان علم میبینید؟ آیا ذهن شما هنوز جرقه نزده است؟ من هم مانند شما هر روز به دنبال ایده میگردم. نگذارید ذهنتان یک لحظه خاموش شود. ذهن یک پژوهشگر باید کارخانهی تولید ایده باشد. اکنون در قسمت پایین برای ده مورد بالا ایدهها و موضوعاتی که به ذهنتان میرسد را با ما در میان بگذارید. در قسمت نظرات ایدههای گرانبهای خود را بنویسید تا در متن مقاله آنها را اضافه کنم. (البته اگر ایدههای شما برای انتخاب موضوع مقاله ی ISI خودتان نیستند.)